De ce suntem cu toții obișnuiți să ne certăm pentru că am mâncat o bucată de pâine la cină, pentru că am mâncat o prăjitură delicioasă care a fost la desert la o zi de naștere sau pentru că am băut un pahar de șampanie? Și după toate acelea consumate, trebuie să mergem la sală pentru a da jos tot ce am mâncat?!

De ce noi, oamenii, ne certăm pentru că suntem oameni?

Este ok.

Este ok să vrei o bucată de pâine la masa de seară. Corpul tău o vrea. Ca și cum un copil care plânge până la isterie pentru că vrea o bomboană, corpul tău îți dă semne că vrea ceva dulce, spre exemplu. Și dacă nu-i dai ceea ce dorește, corpul ajunge și el la isterie.

produsele ”bune” și cele ”rele”

Industria alimentară modernă oferă o mare varietate de produse. Și, având în vedere acest fapt, dacă suntem atât de preocupați de sănătatea și aspectul nostru fizic, decizia corectă ar fi să ne alcătuim dieta astfel, încât să fie dominată de mono-produse naturale și neprelucrate. Un mono-produs este un produs a cărui compoziție poate fi descrisă într-un singur cuvânt și care este minim rafinat/mărunțit/prelucrat. Adică, mono-produsul e cel, cum l-am numit de la bun început: produs “bun”.

Și cum rămâne cu produsele “rele”?

Nu trebuie să le mănânci deloc? De ce atunci le pun pe rafturile tuturor magazinelor? Sau au un efect negativ asupra calității corpului?!

Puțin de biochimie: orice produs/fel de mâncare este o combinație de proteine, grăsimi, carbohidrați, minerale, apă și tot felul de subtanțe de balast. Intrând în tractul gastro-intestinal, în timpul digestiei, orice aliment este descompus în particule mici care trec cu ușurință prin celulele intestinale în sânge. Adică, intrând în tractul gastro-intestinal, ABSOLUT TOATE ALIMENTELE își pierd forma inițială, transformându-se în cele mai mici particule. Mai apoi toate acestea trec prin ficat și sunt deja utilizate în funcție de nevoile organismului.

Reiese că numai tu știi de unde provin inițial aceste componente – dintr-o salată sau dintr-un burger cu cartofi pai, din înghețată sau din piept de pui fiert. Corpul tău nu are de unde să știe asta. Nu-i pasă dacă ești pe alimentație sănătoasă sau dacă mănânci totul la rând. Doar tu știi dacă hrișca ta este verde sau nu.
Corpul tău descompune totul ce primește până la oligoelementele necesare – aminoacizi, monozaharide, glicerină, acizi grași. Dar toate acestea sunt la fel în orice tip de mâncare.

Toate acestea înseamnă că o importanță crucială pentru calitatea corpului nu va fi compoziția, ci valoarea nutrițională și energetică a produsului. Nu excludem, desigur că, și prezența activității fizice, dacă dorim un corp sculptat.

Apare o simplă întrebare:

De ce dar, dacă nu are importanță ce produse nimeresc în organism – ”bune” sau ”rele”, iubitorii de fast-food, dulciuri și alte alimente ultraprocesate au o cantitate excesivă de grăsime?

Răspunsul e la fel de simplu: pericolul pentru sănătate, precum și pentru calitatea corpului, va oferi întotdeauna doar un exces din energia totală primită din alimente, ceea ce va provoca inevitabil obezitatea.
Produsele nu au nimic de-a face cu aceasta, deoarece puteți obține grăsime dacă consumați același piept de pui cu hrișcă verde, avocado și semințe de chia, dacă toate acestea creează un exces de calorii.

Ce-ar însemna toate acestea?

Toate celea menționate mai sus înseamnă că trebuie să numeri întotdeauna caloriile. Despre ce fel de control al calității corpului putem vorbi, dacă nu există responsabilitate în felul cum ne alimentăm? Trebuie să cunoști regulele elementare, pregum că pentru slabire, ai nevoie de deficit caloric. Iar dacă vreai să adaugi masă musculară, vei mări numarul de calorii consumate pe zi în dependență de sexul tău vârsta, greutatea, înălțimea și activitatea fizică. Doar așa îți putem garanta un rezultat frumos și de lungă durată.

La momentul actual există o mulțime de modalități de a face toate aceste calcule. Principalul lucru este să-l găsești pe cel potrivit pentru corpul tău și pentru o viață liberă de orice tip de tulburări de alimentație!

produsele ”bune” și cele ”rele”

Echipa PersonalTrainer.md este mereu gata să-ți ofere un sfat în atingerea scopurilor tale. Poți completa ancheta cu datele tale și întrebările ce te interesază, iar antrenorii noștri neapărat te vor ajuta!