Caloriile sunt o unitate de măsură pentru energia din alimente. Din punct de vedere tehnic, o calorie este cantitatea de energie necesară pentru a încălzi un gram de apă la 1°C. Într-o kilocalorie (kcal) – 1000 de calorii și, în acest caz, discuția nu este despre gram, ci despre kilogram.
Сe legătură are mâncarea?
Proteinele, grăsimile și carbohidrații care intră în componența produselor ce le folosim – conțin energie. Tocmai această energie este măsurată în calorii. Și anume de aceste calorii are nevoie organismul nostru pentru a funcționa.
Сaloriile ne permit să:
- supraviețuim
- creăm țesuturi noi
- furnizăm energie pentru mișcare.
De fiecare dată când mănânci, corpul tău analizează energia primită și o utilizează în scopuri diferite. În modul principal, ea este utilizată pentru a susține funcțiile vitale, cum ar fi reglarea respirației și pomparea sângelui.
Restul caloriilor și substanțelor nutritive sunt utilizate pentru a ”construi” și ”repara” țesuturile. De aceea, spre exemplu, pentru arsuri este prescrisă o dietă bogată în calorii.
Pentru a forma masa musculară e necesar, de asemenea, consumul de energie. Țesutul nou nu se va construi de sinestătător.
Orice calorii suplimentare sunt cheltuite în timpul activității fizice. Orice mișcare este luată în considerare. Însă, dacă nu arzi surplusul, acesta va fi depozitat ca grăsime.
Suntem obișnuiți să considerăm grăsimile ca ceea, ce dauneză figurii, când, în realitate, acestea reprezintă rezerva noastră strategică de energie în caz de urgență. Este adevărat, însă, că un exces de grăsimi dăunează organismului, crescând riscul de a dezvolta diabetul zaharat și alte boli. În cele din urmă, există și digestia: 10-15% din caloriile primite sunt cheltuite pentru acest proces.
Este posibil ca organismul tău să nu aibă deloc nevoie de 2000 de calorii pe zi.
2000 kcal este consumul energetic mediu. Nevoile individuale de energie depind de vârstă, sex, greutate, înălțime, nivelul de activitate și obiective: slăbire, adaos de masă musculară, menținerea formei.
Cantitatea și calitatea caloriilor sunt la fel de importante. Poți slăbi chiar și atunci când mănânci dulciuri și făinoase, cu o singură condiție – cantități foarte mici. Numărul de calorii e doar o parte a monedei. Nutrienții din alimente contează.
Să presupunem că ai decis să iai o gustare. Biscuiții dietici cu conținut scăzut de grăsimi, cu 100 de calorii, nu sunt cea mai bună alegere, cum ar părea la prima vedere, deoarece sunt săraci în nutrienți și conțin mult zahăr. Untul de arahide cu 190 kcal va aduce mai multe beneficii: nu conține zahăr, mai multe proteine și vitamine.
Nu există alimente cu calorii negative!
Se crede că unele fructe și legume sunt atât de scăzute în calorii încât necesită mai multă energie pentru a fi digerate decât le pot oferi. Precum, mănânci multe legume/fructe – consumi mult mai multă energie pentru digestie – slăbești. Minciună! După cum s-a menționat deja, organismul cheltuie 10-15% din caloriile primite pentru procesarea alimentelor. Deci, restul, deși într-o cantitate nesemnificativă, rămân cu tine.
E bine să cunoști:
Energia minimă necesară pentru a supraviețui se numește rata metabolică bazală (RMB). Valoarea sa pentru femeile adulte cu greutate normală este de aproximativ 1400 kcal, pentru bărbații adulți cu greutate normală – aproximativ 1800 kcal.
Pentru a calcula aporturile energetice recomandate pentru a-ți sculpta corpul dorit, trebuie să ţii cont de cheltuielile energetice de bază, dar şi de cheltuielile energetice induse de careva situaţii fiziologice precum: creştere (stocare de proteine şi de grăsimi), sarcina (creşterea fătului şi a placentei), alăptatul (producerea laptelui).
De câte calorii avem nevoie?
Cea mai sigură metodă de a afla câte calorii avem nevoie (și voie!) să consumăm, ținând cont de variabilele pe care le-am precizat și în funcție de obiectivul nostru, este folosirea unui calculator de calorii. În prealabil, e indicat să ne știm IMC-ul (Indicele de masă corporală), calculat în funcție de greutate, vârstă și înălțime. Acesta ne ajută la stabilirea grupei de greutate în care ne încadrăm, astfel încât să putem, cu ușurință, calcula numărul de kilograme ce trebuie adaugate sau date jos.
Dacă vrei să descoperi toate secretele alimentației și metodele prin care le aplici mai ușor pentru a te asigura că îți sculptezi rapid corpul droit, fătă bătăi de cap inutile, îți recomandăm să apelezi la antrenorii noștri profesioniști, care te vor ghida în lumea sportului!